logo

Stemmerne fra fællesskabet – Sociale aktiviteter styrker det fælles bånd

26. september 2024

”Da jeg kom til fællesspisningen første gange tænkte jeg ’Okay, det er ikke alle fodboldforeninger, der gør sådan her og lige køber mad og drikke til 40 spillere!” Sådan fortæller 17-årige Mehdi om sin første tid i Brug Boldens Ungdomsfællesskab. Han blev positivt overrasket over, at det sociale aspekt vægtes mindst lige så højst som fodboldspillet. 

Det var dette, der fra start overtalte Mehdi til at komme til den første prøvetræning i Brug Bolden, og det, der fik ham til at blive medlem af foreningen: ”Jeg overvejede frem og tilbage – skal jeg være med, skal jeg ikke være med? Men folk har taget rigtig godt imod mig, så jeg er blevet ved med at komme her,” fortæller han. 

Til daglig går Mehdi i 2.g og har fritidsjob i Silvan. Han har været med i Ungdomsfællesskabet i næsten et halvt år efter at han – som mange andre af vores medlemmer – hørte om Brug Bolden gennem venner, der begejstret fortalte om det sociale fællesskab. 

Han var dog tvivlsom om, hvordan det fodboldtekniske niveau ville være; han har spillet fodbold tidligere og ville gerne begynde at spille igen, men ikke på konkurrenceniveau. 

”Jeg skal ikke lyve; jeg havde lidt nerver på, for jeg havde hørt at nogle af de andre spillere var ret gode,” fortæller Mehdi, som følte at han skulle bevise sine evner. Denne nervøsitet blev dog hurtigt manet til ro, da han mødte de andre spillere: ”Folk kom over og hilste, jeg følte mig så godt taget imod – det var perfekt fra starten,” siger han. 

Blandet niveau skaber balance

Mehdi fortæller, at Michael – Brug Bolden Danmarks daglige leder – og de andre trænere vægter højt, at der er plads til alle niveauer. ”Du beholder ikke spille divisionsfodbold; du kan være nybegynder og stadig være med i Brug Bolden,” siger han. 

Han uddyber, at de under de interne træningskampe tit spiller med regler om max. 2-3 berøringer per spiller. Dette sikrer dynamik og bedre samspil, så alle får en følelse af bolden, og de teknisk dygtigste spillere ikke beholder bolden for dem selv. 

Blandingen af færdigheder mellem spillere skaber en god balance, mener Mehdi. Alle hygger sig, og ifølge ham er dét det vigtigste. 

Hvad er det bedste ved Ungdomsfællesskabet?

”Det er intensiteten og fællesskabet – det der med, at folk giver den gas, men det bliver aldrig voldsomt.” 

Og så er der jo også fællesspisningen, tilføjer Mehdi. Han synes det er fedt, at man efter træningen har en grund til at blive hængende og snakke med de andre. Det kan noget helt særligt at have sociale aktiviteter uden for fodboldbanen. 

”Kommunikationen i fodbold er meget team-kommunikation på banen, altså om spillet. Til en social aktivitet eller over et måltid så spiser og hygger man sammen. Man kan snakke om ting, der ikke nødvendigvis handler om fodbold, f.eks. om hverdag, familie eller skole,” fortæller han. 

”Aktiviteterne gør hele fællesskabet bedre og styrker det fælles bånd.” 

Mehdis bedste oplevelse fra sit halve år i Ungdomsfællesskabet er fra en lørdag, hvor var både var dobbelt så lang spilletid i Hafnia-Hallen og pizza til fællesspisningen efterfølgende. ”Halvanden times ekstra spilletid – det brokker man sig jo aldrig over, vel? Og så pizza oveni! Det var en god dag,” griner han. 

Bedre trivsel, selvtillidsboost og en aktiv hverdag

Ifølge Mehdi kan Ungdomsfællesskabet bidrage til at skabe bedre trivsel, forebygge ensomhed og gøre ens hverdag sundere. 

”Hvis du ikke trives godt derhjemme eller i skolen kan du få et fællesskab herude,” fortæller Mehdi. Fodbold er en god motivation, mener han, og så er det både socialt og motion. 

”Der er 100% kun absolut positive fællesskaber herude,” mener han og fortæller om den positive effekt, han har oplevet på egen krop: 

”Jeg var meget indelukket før og talte ikke rigtigt med folk. Men med tiden har jeg lært en masse nye at kende her.” 

Derudover sætter Mehdi pris på, at Ungdomsfællesskabet giver ham en mere aktiv uge. Denne lørdag er han kommet direkte fra en vagt som ungarbejder i Silvan til Hafnia-Hallen for at spille med de andre unge, der er mødt op. 

”Inden Brug Bolden ville jeg normalt bare tage hjem og dovne den af resten af dagen,” fortæller han. Men nu har han noget at se frem til hver lørdag. 

Han har også fået styrket sin selvtillid som fodboldspiller. ”Fra de andre har jeg fundet ud af, at jeg er bedre end jeg gik og troede,” siger han. 

Det er hjernedødt (på den gode måde!)

”Trænerne er pissefede! De kommer med god energi hver eneste gang og tilbyder os det her fællesskab, og alle spillerne giver den gas,” fortæller den unge spiller, når vi beder ham give sin samlede rating af Ungdomsfællesskabet. 

Det er hjernedødt – altså hjernedødt på den gode måde, fordi man slet ikke forstår det, forklarer Mehdi med et smil. ”Det er ikke alle, der har mulighed for det her. At trænerne gider lægge tid og energi i det her; det takker jeg for,” siger den unge mand. 

Vi takker også Mehdi for at tage sig tiden til at fortælle om sine oplevelser med Brug Bolden Danmarks Ungdomsfælleskab!​

Hvad er Brug Bolden Danmark?

Brug Bolden er et brobyggende  fodboldfællesskab målrettet unge, der står udenfor det almene, etablerede idrætsliv.

Åbningstider​

Mandag – fredag

10.00 – 18.00​

Weekend

10.00 - 12.00​

Helligdage

lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Kontaktoplysninger

Brug Bolden Danmark

Bagsværd Hovedgade 126

2880 Gladsaxe

Klik her for rutevejledning

+45 7174 1778

kontakt@brug-bolden.dk